fredag 1. februar 2013

Porsgrunn sjømannsforening har kastet loss mot ny havn


Porsgrund og Omegns Sjømandsforening er en ærverdig gammel forening, som inntil nå har holdt hus i Storgata 166. Det har vært lokaler en sjømannsforening verdig, og der har medlemmene samlet bilder, modeller og annet som forteller om regionen og innbyggernes maritime historie. Nå har sjømannsforeningen kastet loss og solgt Storgata 166. I stedet flytter de inn i nye lokaler i Sjøfartens hus.
Porsgrunns Dagblad skriver om den siste generalforsamlingen og toskemiddagen i gamle lokaler, der nestformann Helge A. Larsen hadde håndplukket fersk torsk i Langesund. Måltidet med fiskesuppe til forrett og karamellpudding til dessert ble laget av stuert Gunnar J. Halvorsen.

Formann Arne E. Hansen leste opp foreningens faste årshilsen til kongefamilien og kveldens toastmaster Kjell Ivar Brynsrud trakk opp de historiske linjer. Vi siterer fra PD:

– Dette er den aller siste torskemiddagen som serveres i dette lokalet. Huset ble gitt i gave til Sjømandsforeningen fra Cathrine og Louis Vauvert i 1905, og med unntak av krigsårene går det en ubrutt linje her gjennom alle disse årene. Dette er en historisk kveld, sa Brynsrud.

Han dypdykket i foreningens arkiver og kom heller ikke denne gang ikke utenom den sagnomsuste sjøkapteinen Reidar Helgesen. Kapteinen var raus med invitasjoner, og til 125-årsjubileet inviterte han 95 gjester til middag på Vic. Etterpå ble alle busset til Storgata 163, NRK gjorde ifølge protokollen opptak til kortbølga, og siste mann passerte fallrepet klokka 06.45.


På siste torsk med gjengen-kvelden var to av fire æresmedlemmer tilstede, Leif Viken (86) og Johan Arnt Rasmussen (83).

Viken, opprinnelig fra Møre, fortalte PD at han savnet den gamle sjømannskulturen og shantysangene.

Viken sier til avisa at han er spent på hvor mye plass foreningen får til bilder og historiske eiendeler i nye sjøfartens hus.

Det er vi også. Historien som satt i veggene i Storgata 166 er det ikke lett å flytte, men vi får håpe den unike samlingen blir godt tatt vare på og blir tilgjengelig også for kommende generasjoner.

Trond

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar